Karniyarik

Karniyarik is een bekende Turks ovengerecht. Gemaakt van aubergine en gehakt. De naam Karniyarik betekend letterlijk gespleten buik. Dat klinkt niet zo aantrekkelijk maar het smaakt fantastisch.

Karniyarik is een gevulde aubergine met lekker gekruide gehakt en tomaat en het is absoluut niet moeilijk om te voorbereiden. De aubergines hebben wel wat tijd nodig om lekker zacht te kunnen worden. Karniyarik kunt u serveren met cacik (koude yoghurt soep met komkommer) en Pilav (Turkse rijst).

Bereiding

Was en schil de aubergine. Schil de aubergine met twee strepen. Prik de aubergines een paar keer  met een vork en giet er olijfolie overheen. Leg de aubergines op een ovenschaal met bakpapier en laat ze poffen in de oven op 230 graden Celsius. De aubergines zijn pas klaar als je met een vork er makkelijk doorheen kan prikken. Het duurt ongeveer drie kwartier. Maak alvast de vulling (gehakt) klaar. Snij een kruis in de tomaten en leg ze in kokend water. Snij de uien fijn en marineer ze met een beetje olie. Snij de pepers in stukjes en gooi ze bij de uien.

Als de uien er glimmend uitzien. Voeg dan het gehakt toe en bak het een beetje. Ontvel de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Snij de knoflook fijn en gooi ze beide bij het gehakt toe. Bak het in een pannetje op een laag vuurtje totdat het vocht is verdampt. Voeg zout, komijn, peper en peterselie toe. Als de aubergines gaar genoeg zijn zet ze over in een andere oven schaal. Snij de aubergines open in de lengte en maak hem wat breder zodat straks veel vulling (gehakt) erin past. Doe dit bij alle aubergines. Snij plakjes tomaat en groene peper en bedek ze over de aubergines. Verspreid de tomatenpuree over de ovenschaal en meng er 250 ml heet water bij. Dek de schaal af met aluminium folie. En zet het weer in de oven met een temperatuur van 180 graden. Laat het gerecht een half uurtje door bakken.

Klaar om geserveerd te worden

Benodigdheden voor 4 personen

400 gram rundergehakt

1 ui

5 aubergines

3 teentjes knoflook

3-4 tomaten

Groene pepers

1/5 eetlepel tomatenpuree

Zout, komijn, peper

Zonnebloemolie

Handvol peterselie